Çim Toprağı Nasıl Olmalı ?

Çim en güzel organik maddelerce zengin, killi, kumlu karışım topraklarda yetişir. Toprak uygun değilse çeşitli maddelerle iyileştirilebilir. Ağır killi topraklara dere mili ve bolca organik gübre (tercihen koyun gübresi) katılır. Kumlu topraklar da çiftlik gübresi ilavesi ile su tutar hale getirilebilir. 
İlk önce toprak derince bellenir. Her türlü inşaat artıkları, taşlar, kökler ve yabani otlar tamamen ayıklanır. Yabani otlar ot ilacı(herbisit) ile yok edilebilir .Ancak bu oldukça riskli bir iştir. İlacın tesirinin geçmesi için uzun bir süre beklemek gerekebilir. Zeminin hafifçe meyilli olması problem  değildir. Fakat  tümsek ve çukurlar tamamen düzeltilmelidir. Bu işlem tırmıkla yapılabilir. 
Toprağı tavlanması için birkaç hafta beklenir.Bahçe tekrar, ama bu defa metrekareye bir teneke olmak üzere iyice ufalanmış eski çiftlik gübresi ile beraber kazılır. Hiçbir kesek kalmayıncaya kadar iyice işlenir. Başka bir tarafta  yanmış gübre elenir. Toprağın birkaç gün oturması beklenir. Tahta bir tokmak veya silindirle  toprak bastırılır. Çim ekiminden  bir gün önce elenmiş gübre  toprağa 1-1,5 cm. kalınlığında yayılır. Toprak kuru ise yağmurlama şeklinde sulanır. Ertesi gün tohum ekilir.
Kullanım maksadı, iklim, toprak, hava ve sulama şartlarına en uygun tohumun tespiti. 
Doğru zamanda, kuralına göre ekim. 
Çimler yerleşinceye kadar azami dikkat ve bakım (Çim bu dönemde çok hassastır. İhmal neticesinde emekler kolayca boşa gidebilir.)

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Powered by Blogger